Založ si blog

Proto nepij drahá ženo, pít je mužúm vyhrazeno. . . aneb Sex grátis a Peklom do Retz

Dnešné uzimené jarné počasie sa pokúsim  ohriať horúcim SUPER tipom na lacnú a dobrú dovolenku. Tak, ako je nevyvrátiteľné, že sa pomaličky…pomaly blíži jar, tak je aj nevyvrátiteľne potvrdené, že nám právom patrí prvé miesto v eurozóne, čo sa týka chudoby. Pre mnoho Slovákov začína byť  dovolenka cudzím slovom a slovo chudoba Otčenášom každodenným. Pre tých, ktorí však kútikom oka poškuľujú po niečom lacnom…a dobrom, možno ponúknem zaujímavú alternatívu.

Od malička som chodil na Moravu častejšie, ako do Bratislavy… od nás z Oravy to bolo takpovediac cez kopec. Na Morave som prežil svoje detské, študentské a aj vojenské roky a nedám dopustiť na srdečnosť moravákov. Po pár desiatkach rokov som sa tam vrátil a strávil jednu nezabudnuteľnú dovolenku, aj keď to bolo o niečo južnejšie.

Moravské cyklistické cesty a cestičky sú jedinečnou ukážkou toho, že kde je rozum a vôľa, tak je aj výsledok. Na Morave sa Vám núkajú stovky čarokrásnych cyklistických trás s vylúčením automobilovej dopravy. Nenáročné terény sú ideálnym riešením pre rodiny s deťmi. A  tak na chvíľu Vás unesiem do okolia národného parku Podyjí.

Na začiatku našej cesty začnem moravským humorom, lebo tu po moravských vínnych cestách si ho užijete dosť. Tento artefakt cestného piráta môžete uvidieť v Znojemskom múzeu dopravy

Začnem okolím Znojma. Prekrásne historické mesto s unikátnymi cyklistickými trasami po znojemský lesoparkoch jednoznačne odporúčam vidieť. Je to nezabudnuteľná zastávka. Po cyklistike navštívte prekrásny Aquapark v Znojme je cenovou náplasťou pre ekonomicky zdecimovaného Slováka. Veď celodenný vstup pre deti je zadarmo a pre dospelých 90 Kč a aj lacnejšie. Hneď pri aquaparku je krásny kaštieľ a obrovské vínne pivnice s výbornými vínami.

Všadeprítomné tabuľky s cyklistickými cestami – len sa rozhodnúť, ktorou „vínnou stezkou“ sa vyberiete. Tak poďme do národného parku Podyjí.

V hlbokom údolí Dyje, v samom srdci Národného parku Podyjí leží na úbočí skalného ostrohu rieky jedna z najstarších a asi najlepších viníc európskych vinárskych polôh – Šobes.Pretože prvé vinice v tomto  vinárskom kraji údajne založili už rímski legionári, navštíviť Znojemsko a nevidieť Šobes by bolo kardinálnou chybou. Všade  na okolí nájdete vínne pivnice vinárov, v ktorých akoby sa zastavil čas. Sú tu unikátne suché vína…sladučké a lahodné, za 30-35 Kč L…a kto to predsa len preženie, cyklistické cesty sú tu dosťširoké. Teraz si zájdeme  hlbšie…pod zem.

Táto maľovaná pivnica sa nachádza v pohraničnom meste Šatov na Morave. Vínne pivnice sú vykopané v jemnom pieskovci a sú dlhé niekoľko desiatok metrov. Po celom okolí Šatova je celý labyrint chodieb, lebo sa tu ťažil veľmi jemný piesok, ktorý sa vyvážal aj do Rakúska, Talianska a pod. Rodák z mesta Šatov, Maxmilián Appeltauer tu vybudoval vínnu pivnicu. Po takmer celý život tu tvoril kresby v piesku na stenách. Celú pivnicu maľoval iba pri sviečkach, počas svetovej vojny navyše prišiel o jednu ruku a tvorba pre neho tak bola oveľa ťažšia. Čakajú Vás tu unikátne maľby, výborné víno a pekný výklad šarmantnej dámy, ktorá nám priateľsky a úprimne povedala. „Na Slovensko jsem vždy chodila  ráda, ale od té doby jak Vám přeskočilo s tím eurem…hlavně s těmi cenami, tak je to už pro nás sakramensky drahé“.

Opúšťame pivnicu ale nie históriu.

Bunker MJ-S3 je jeden z mnohých pozostatkov opevnených hraníc Československa, ale tento je vhodnou zastávkou -slúži ako múzeum a je sa tu na čo pozerať.

Túto cyklistickú cestičku by som nazval Sex grátis a peklom do Retz. Staré dolnorakúskej mesto Retz leží v severozápadnej časti regiónu Weinviertel v blízkosti českej hranice, v poľnohospodárskom kraji s rozvinutým vinohradníctvom a  s čulým obchodom s vínom.  Jeho história siaha hlboko do minulosti a je veľmi bohatá. Do Retzu sme sa dostali peknou a nenáročnou cyklotrasou zo Šatova okolo bunkra MJ – S3 „Zahrada“ cez vinničnú trať PEKLO  nachádzajúcu sa na hranici s Rakúskom.

Na vínkom potužených cyklistov tu po cestičkách číhajú aj takéto nástrahy. „Milovníkom“  aj dobrého vínka a cyklistiky odporúčam však zostať  pri sladkastom moku a „nemiešať“ to s núkajúcimi sa krátkodobými pôžitkami. Zbytočne to predraží dovolenku.

Keďže šliapete ako draci, zastavte sa v kinderparku…deti si tu prídu na svoje.

Dovolenka na Južnej Morave je naozajstnou dovolenkou „Bez hraníc“. Neuveriteľne krásna a panenská príroda, príjemní ľudia, ceny ako ušité pre „Slovač“, neopakovateľná česká kuchyňa…čo viacej dodať. Asi len toľko, že nepchajme svoje euráče do ri…i Turkov, Grékov a pod. Slovensko, Morava a Čechy ponúkajú neuveriteľné možnosti obohatenia sa historickým povedomím a kultúrnymi hodnotami, ktoré sú nám tak blízke.

 

Zo zasneženej Oravy prajem všetkým príjemný deň.

 

MOJE VIDEÁ O ORAVE A LIPTOVE

 

 

Masírovanie kôz a mozgov

12.03.2014

Pastier kôz Ziege aj so svojou manželkou si sadajú za monitor počítača. Neuveriteľné šťastie konečne postretlo v týchto neľahkých dobách aj ich chudobnú rodinu. Národný ústav celoživotného vzdelávania im ukázal cestu, ako sa vymaniť z okov dlhodobej chudoby. Je to prekrásna predstava, že inštitúcia „ÚPS-VAR“ (rozumej pod skratkou Úrad práce soc. vecí [...]

Achillova šľachta

24.02.2014

Nekontrolovaný pád, grimasy od bolesti a utrpenia…verte, nebolo to žiadne divadielko pre národ… a tento „prejav“ som „kandidátovi“ uveril od jeho začiatku, až do konca. Žiaľ je to aj to jediné a posledné, čo som mu schopný uveriť v jeho prezidentskej kampani … ale nie o tomto som chcel. Samotná totálna ruptúra achilovky, ako [...]

Učiteľ, kuchár, alebo sedliak z hôr, každý je z tých papierov posraný.

07.10.2013

Hm…ako tak uvažujem nad tým, ako sa nám ten web zahnojuje toľkými nepodstatnými sračka…(náhodný klik) a úúúúúps…zaujal ma jeden „fekálny“ úryvok z Fausta: Však dnes se lejstra šíří jako morspor asi aby mohl zvážit soudce nestranný. Učitel, kuchař, nebo sedlák z hor, každý je z těch papírů posraný. Vidím, že i mně [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 168017x
Priemerná čítanosť článkov: 5601x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy