Založ si blog

Nechápavý pohľad sociálneho pracovníka Vám niekedy napovie veľa

Story o tom, ako štát oberá nezamestnaných o čas, nervy a peniaze a iných absurdnostiach sociálnej pomoci štátu.   

     Uchádzať sa o pracovné miesto je čoraz zložitejšie, lebo ponúk na prácu je  čoraz menej a nezamestnaní sa chytajú každej slamky. Pre nezamestnaného u nás na Orave je aj ponuka zárobku okolo 350€ v štátnej správe existenčná.  A tak uchádzači o pracovné miesto v štátnej správe  v mieste ich bydliska museli kvôli výberovému konaniu precestovať 200-300 km, lebo ministerstvo vnútra má logický systém výberu uchádzačov.

    A ako je to v štátnej správe zvykom, okolo 20 uchádzačiek výberového konania tam prišlo samozrejme zbytočne, lebo sa ho zúčastnili aj 3 zamestnanci tejto verejno-štátnej inštitúcie, ktorí   sa samozrejme dostali do užšieho finále na 2 pracovné miesta. Dcéra nahradila na pracovnej pozícii svoju matku, ktorá odchádzala na dôchodok…atď. Výberové konanie pre „už vybraných a vyvolených“ bolo len „naivným divadlom“ pre vnútro personálne posuny a tak niekoľkotýždňové študovanie zákonov bola len frustrujúca strata času pre všetkých, ktorí sa zodpovedne a s nádejou na výberové konanie pripravovali.

Absurdnosť?…NIE…to je každodenná realita Slovenska o ktorej som však nechcel hovoriť.

Absurdnosť  „štátnej spravodlivosti“ mala však ďalšie pokračovanie v „štátnej sociálnej pomoci“ pre nezamestnaných, ktorou sa tak často oháňa.

Verte, je to však neuveriteľná story!

Motto dňa:

 Nechápavý pohľad sociálneho pracovníka  Vám niekedy  napovie veľa…a výraz jeho  tváre charakteru „či Vám to všetko stojí za to“ … riaďte sa ním a niekedy sa vráťte radšej z kratšej cesty… ušetríte si nervy, čas a peniaze.

     Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na účely sprostredkovania zamestnania poskytuje uchádzačovi o zamestnanie náhradu časti cestovných výdavkov, ktoré súvisia s absolvovaním vstupného pohovoru alebo výberového konania u zamestnávateľa alebo s účasťou na skupinovom sprostredkovaní zamestnania, ktoré organizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny alebo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Účelom náhrady časti cestovných výdavkov je úhrada 70 % z preukázaných cestovných výdavkov.

     A tu Vám však ponúkam „čertovo koleso“ tejto „pomoci“ štátu a prehľad absurdných dokladov pri žiadosti uchádzača o zamestnanie o náhradu časti cestovných výdavkov podľa § 32 ods. 12 písm. d/ zákona č.5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti  o ktorom Vás na začiatku nikto neupozorní:

  • Odovzdanie potvrdenia od zamestnávateľa/realizátora výberového konania/ o zúčastnení na výberovom konaní
  • Odovzdanie nalepených cestovných lístkov na hárok papiera podľa poradia
  • Vypísanie žiadosti o preplatení cestovných dokladov.
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ nemá nedoplatky voči zdravotnej poisťovni
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ nemá nedoplatky voči sociálnej poisťovni
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ nezamestnával nelegálne zamestnancov
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ nemá záväzky voči daňovému úradu
  • Vypísané a podpísané tlačivo, že žiadateľ porozumel, za akých podmienok sa cestovné vypláca.
  • Vyžiadanie si potvrdenia z inšpektorátu práce, že žiadateľ nezamestnával nelegálne zamestnancov /zaplatený 1,5 € kolok + 0,80€ za poštovné/
  • Vyžiadanie si potvrdenia v každej zdravotnej poisťovni v ktorej bol poistencom, že žiadateľ nemá nedoplatky voči zdravotnej poisťovni.
  • Vyžiadanie si potvrdenia zo sociálnej poisťovne, že žiadateľ nemá nedoplatky voči sociálnej poisťovni
  • Vyžiadanie si potvrdenia z daňového úradu, že žiadateľ nemá evidované nedoplatky po lehote splatnosti na daniach spravovaných DÚ./zaplatený 3,00 € kolok/

Splnenie si daňových povinností podľa z. 595/2003 Z.z. o dani z prímov si vyžadovalo ďalšie čestné vyhlásenia:

  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ nie je podnikom v ťažkostiach podľa schémy De minimis na podporu v zamestnanosti(schéma DM č.1/2007)
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ ku dňu podania žiadosti nemá evidované neuspokojené nároky svojich zamestnancov vyplývajúce z pracovného pomeru.
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ ku dňu podania žiadosti neje konkurze, likvidácii, súdom určenej správe alebo inom podobnom konaní.
  • Vypísané a podpísané čestné vyhlásenie, že žiadateľ ku dňu podania žiadosti nemá voči úradu PSVR záväzky po lehote splatnosti.

Suma sumárum:

na nárokovanie si preplatenia 6,79€, čiže 70% zo sumy 9,70€ úhrady cestovného si musí nezamestnaný uchádzač zaplatiť 5,30 € za poplatky smerujúce do štátnej kasy.

Čiže pomoc štátu pre nezamestnaného uchádzača o zamestnanie  je nepreplatenie 2,91€ /30% spoluúčasť nárokovateľa dávky pomoci/ + výdavky 5,30€ = 8,21€. Takže štát pomohol uchádzačovi po jeho investícii 8,21€ neuveriteľnými 1,49€, aby tak pomohol preplatiť cestovné vo výške 9,70€.

To neuveriteľné množstvo povolení si však musí uchádzač vybehať osobne, a tak náklady na cestovanie po niekoľkonásobných návštevách po úradoch, niekoľkonásobne prevyšujú štátnu pomoc 1,49€.

Záverom povedané, štát vôbec nepomohol nezamestnanému uchádzačovi o zamestnanie pri dávke na preplatenie 70% z cestovného, ale  ešte zarobil na nezamestnanom, ktorý často nepoberá od štátu ani jeden cent /lebo našťastie partner pracuje a  rodina sa nachádza pár centov nad rodinným minimom…hoc na hranici biedy/ a ešte musel doplatiť z chudobného rodinného rozpočtu  štátu za jeho „sociálnu pomoc“.

  

To je len jedna z absurdností sociálnej pomoci  nezamestnaným na Slovensku …po tom našom…po  Slovensky.

 

Z Oravy prajem všetkým príjemný deň.

 

MOJE VIDEÁ O ORAVE A LIPTOVE

Masírovanie kôz a mozgov

12.03.2014

Pastier kôz Ziege aj so svojou manželkou si sadajú za monitor počítača. Neuveriteľné šťastie konečne postretlo v týchto neľahkých dobách aj ich chudobnú rodinu. Národný ústav celoživotného vzdelávania im ukázal cestu, ako sa vymaniť z okov dlhodobej chudoby. Je to prekrásna predstava, že inštitúcia „ÚPS-VAR“ (rozumej pod skratkou Úrad práce soc. vecí [...]

Achillova šľachta

24.02.2014

Nekontrolovaný pád, grimasy od bolesti a utrpenia…verte, nebolo to žiadne divadielko pre národ… a tento „prejav“ som „kandidátovi“ uveril od jeho začiatku, až do konca. Žiaľ je to aj to jediné a posledné, čo som mu schopný uveriť v jeho prezidentskej kampani … ale nie o tomto som chcel. Samotná totálna ruptúra achilovky, ako [...]

Učiteľ, kuchár, alebo sedliak z hôr, každý je z tých papierov posraný.

07.10.2013

Hm…ako tak uvažujem nad tým, ako sa nám ten web zahnojuje toľkými nepodstatnými sračka…(náhodný klik) a úúúúúps…zaujal ma jeden „fekálny“ úryvok z Fausta: Však dnes se lejstra šíří jako morspor asi aby mohl zvážit soudce nestranný. Učitel, kuchař, nebo sedlák z hor, každý je z těch papírů posraný. Vidím, že i mně [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 167131x
Priemerná čítanosť článkov: 5571x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy