Založ si blog

Tip, ako si splniť sen o krajšom bývaní. . . alebo ako vzniká najkrajšia rekonštrukcia v meste

Štyri mesiace som si na blogu ani nevrzol…niežeby nebolo tém, ale všetok voľný čas mi zožrala rekonštrukcia nášho bytového domu. Ako domový dôverník som venoval pre tento účel zadarmo stovky hodín svojej kreativity, práce…atď, aby rekonštrukcia šliapala od začiatku, až do konca. Dnes unavene, ale s radosťou v očiach konštatujem…HOTOVO…A PODARILO SA TO! …veď posúďte.

O ľuďoch v bytových domoch a zlých vzťahoch medzi nimi sa nahovorilo už mnoho. Chcel by som Vám predstaviť jeden bytový dom s 32 rodinami, kde chémia medzi staršími a mladými rodinami predsa len funguje…a to na veľmi slušnej úrovni.Týmto článkom by som Vám chcel predstaviť demonštratívnu ukážku toho, že aj v bytových domoch sa dá žiť v príjemnom prostredí a bývať na dôstojnej úrovni.

Bytovka postavená v 70-tych rokoch aj s detským ihriskom

Obnova mnohých bytových domov zostáva pre ich spoločných vlastníkov len nesplneným snom, pre množstvo žabomyších vojen a nezhôd. Vlastníci bytov v tomto bytovom dome si však ten svoj sen o krajšom bývaní splnili a na sídlisku ul. Červeného kríža 67/18 v Námestove sa v roku 2012 sa začala obnova bytovky postavenej v 70-tych rokoch. Aj napriek tomu, že polovica majiteľov bytov spoločne s bytovkou aj zostarla a dnes si užívajú zaslúženého dôchodku, rozhodli sa dať svoje dôležité „ÁNO“ svojmu modernejšiemu bývaniu.  A že vraj starí ľudia nerozmýšľajú nad budúcnosťou…omyl…,v tomto prípade je opak pravdou, za čo si zaslúžia úctivé slová uznania od nás mladších.

Budova po rekonštrukcii

Farebné riešenie fasády od projektanta sme odložili bokom, lebo len kopírovali fádnosť a nudnosť bytových domov naokolo. Niekoľko hodín som sa pohral na počítači a popracoval na tomto riešení, ktoré na bytovej komisii jednoznačne a jednohlasne schválili. /nie som projektant…len som zapojil fantáziu/

 

Môžem povedať, že ideálnejšie podmienky na rekonštrukciu sa pravdepodobne asi ani tak často nevyskytnú. Začalo sa to pred rokom jednohlasným „ÁNO“ všetkých majiteľov bytov. Potom nasledovali niekoľko kolové náročné výberové konania dodávateľa stavby, ale konečný výber nás presvedčil, že firma Z-mont s.r.o. z Oravskej Jasenice bola tou správnou voľbou. Myslím si, že pochváliť stavebnú firmu je na Slovensku jav dosť nevídaný, ale táto firma si to za realizáciu a prístup určite zaslúži.

Balkóny sú proste dokonalé a ešte väčšie ako predtým, aj pri použití 10 cm šedého polystyrénu.

Schválené úverové prostriedky z komerčnej banky vo výške 185 000 € a nenávratný štátny príspevok vyše 50 tisíc € na odstránenie konštrukčných vád na balkónoch bol takou malou čerešničkou na torte,ktorá nám umožnila realizáciu balkónov z hliníkových profilov a lepených sklenených výplní s bezpečnostnou fóliou.Takéto zábradlia bezúdržbovo prežijú nejednu generáciu.A k tomu všetkému sme ešte mali štyri mesiace ideálneho počasia, ktoré umožnilo previesť stavebnej firme kvalitnú prácu.

Niekoľko rokov sme sa snažili písať na mesto, aby nám opravili 40 ročné rozpadnuté detské ihrisko. Odmietavé stanoviská nás donútili k riešeniu postaviť si ho sami a nečakať na mesto, lebo až sa rozhýbe,  budeme mať už fúzaté deti. /napravo hore pôvodný stav/

 

Popri obnovenej bytovke sa nám spoločnými silami podarilo obnoviť aj takmer 40 rokov staré rozpadnuté detské ihrisko, na ktoré sa okrem sponzorských peňazí vyzbierali aj nemalé finančné prostriedky od dobrovoľných darcov z troch okolitých bytových domov. Stovky dobrovoľných brigádnických hodín a úsilie pár jednotlivcov z okolitých bytoviek pri odvodnení a úprave pieskoviska, preosievaní starého piesku a navození nového, vybudovaní nových preliezok, hojdačiek, lavičiek a oddychových miest pre deti, prinieslo na sídlisko nový život a džavot vysmiatych detí je pre všetkých tou najkrajšou odmenou.

Interiér spoločných priestorov na prízemí prešiel taktiež rekonštrukciou a dnes nám nechýba zasadačka, miestnosti na šport, kočikáreň, upratovacia miestnosť, či úložňa bicyklov. Ešte treba doladiť pár detailov, ako madlá pre starých ľudí pri vstupe do bytovky a podobne.

 

Všetko nové, moderné a pri vchádzaní do bytovky sa už cítite ako doma.

Posilňovňa, pingpongová miestnosť, zasadačka so sušiarňou.

Kočikáreň, miestnosť na bicykle, miestnosť na upratovacie potreby.

 

Úpravou okolia bytovka dostane ešte  tú správnu fazónu, ale do centra mesta Námestova pribudol celkom zaujímavý architektonický prvok, pri ktorom sa okolo idúci ľudia pozastavujú a nešetria slovami uznania.

Je mi príjemné vyzdvihnúť príkladné spolužitie ľudí, ktorí nemyslia len na seba, ale svojimi správnymi rozhodnutiami a činmi pozdvihujú kvalitu života vo svojom okolí.

 

Z  Oravy praje všetkým pekný deň ORAVAK.

MOJE VIDEÁ O ORAVE A LIPTOVE


Záhradná architektúra-záhrada

 

Masírovanie kôz a mozgov

12.03.2014

Pastier kôz Ziege aj so svojou manželkou si sadajú za monitor počítača. Neuveriteľné šťastie konečne postretlo v týchto neľahkých dobách aj ich chudobnú rodinu. Národný ústav celoživotného vzdelávania im ukázal cestu, ako sa vymaniť z okov dlhodobej chudoby. Je to prekrásna predstava, že inštitúcia „ÚPS-VAR“ (rozumej pod skratkou Úrad práce soc. vecí [...]

Achillova šľachta

24.02.2014

Nekontrolovaný pád, grimasy od bolesti a utrpenia…verte, nebolo to žiadne divadielko pre národ… a tento „prejav“ som „kandidátovi“ uveril od jeho začiatku, až do konca. Žiaľ je to aj to jediné a posledné, čo som mu schopný uveriť v jeho prezidentskej kampani … ale nie o tomto som chcel. Samotná totálna ruptúra achilovky, ako [...]

Učiteľ, kuchár, alebo sedliak z hôr, každý je z tých papierov posraný.

07.10.2013

Hm…ako tak uvažujem nad tým, ako sa nám ten web zahnojuje toľkými nepodstatnými sračka…(náhodný klik) a úúúúúps…zaujal ma jeden „fekálny“ úryvok z Fausta: Však dnes se lejstra šíří jako morspor asi aby mohl zvážit soudce nestranný. Učitel, kuchař, nebo sedlák z hor, každý je z těch papírů posraný. Vidím, že i mně [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 168006x
Priemerná čítanosť článkov: 5600x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy