Založ si blog

O tom, ako nielen naše hory, ale aj Slováci sú mimo.

Onôôôô (ako sa írečito hovorí na Liptove), prednedávnom bolo celkom zaujímavé pozorovať hrdú Slovač po takmer víťaznom ťažení našich hokejistov, ako si s hrdosťou bije do pŕs a kričí Slovenskóóóóó´. Ergo, naši hokejisti bez debaty pomohli nášmu tak trochu zakomplexovanému Slovakovi pozdvihnúť jeho ego, aby sa mohol ešte s väčšou hrdosťou pustiť do sveta a kričať  Slovenskóóó, Slovenskóóó. A tak teraz  hrdí Slováci čoraz častejšie okupujú cestovky (rozumej cestovné kancelárie), aby mohli svoju národnú hrdosť vykričať pred svetom. Čuduj sa svete, ako rýchlo národovec..hrdý Slovák tak nejako pozabudol na naše rodné Slovenskóóó, Slovenskóóó.

Teraz vysvetlím, prečo tá irónia v úvode. Už niekoľko rokov trávime s rodinou naše spoločné dovolenky na Slovensku a objavujeme krásy hôr Oravy a hlavne Liptova. Práve sme sa vrátili z lacnej týždňovej …opakujem lacnej (5dní – 5 členná rodina, plná penzia, poschodové apartmán so saunou, výrivkou, krbom na izbe, bazénom, masážami…prekrásne prostredie atď – do 300€ ) dovolenky, ktorú sme tradične strávili v Demänovskej doline. Cítili sme sa však ako v zahraničnej destinácii, lebo okrem nás Slovákov z Oravy tu boli už len Češi, Maďari, Poliaci, Holanďania atď. Za všetko hovorí asi rozhovor dvoch českých párov: „My na Slovensko chodíme už asi dvacet let. Hlavně mimo sezónu, kdy je tu nesmírný klid. Slováci ani netuší, co tady mají.“ K tomuto absolútne pravdivému konštatovaniu sa pripájam. Za všetko hovorí aj zhodnotenie našich detí spred niekoľkých rokov, keď sme trávili prvú dovolenku pri mori v Grécku a potom sme si zabehli na Liptov: “ V Grécku bolo fajn, ale tu na Liptove je super…vrátime sa tu ešte niekedy?!“ Odvtedy sa tu vraciame 2-3x do roka. A len tak mimochodom, za 3 super dovolenky na Slovensku zaplatíme asi polovicu, ako v zahraničí!!!

 

Vrbické pleso pod Chopkom – je tu pekný náučný chodník okolo plesa.

Všadeprítomné kačice, pstruhy a čistá voda.

Pstruhy a kačice takmer vychádzajú za vami na breh, aby ste ich nakŕmili -Pozor, nekŕmiť!

Jarné farby plesa

Mimo sezóny je tu čarokrásna príroda

Jarné zobúdzanie

Vo výške nad 1000m sa príroda derie spod snehu.

Pod Poľanou – ďalej nejdem, chodník je uzatvorený a príroda nech sa zotaví z tuhej zimy.

Posledné pohľady a idem naspäť

V jaskyni Slobody som bol parkrát, ale prečo nepodporiť naše jaskyniarstvo svojou prítomnosťou a eurami? Je to pre mňa  neustále vzrušujúce divadlo.

Niekoľko sto metrov od  hotela

 

Posledné pohľady na hory a odchádzame…určite sa tu na jeseň vrátime!

Aj keď je väčšina horských turistických chodníkov ešte uzatvorených, je tu mnoho krás, ktoré som  si dovolil prezentovať. Hory sú mimo sezóny naozaj krásne … a vlastne  aj vďaka Slovákom, ktorí sú tiež „mimo“, tu na Slovensku zahraniční turisti nachádzajú  tak oceňovaný pokoj a kľud, samozrejme okrem čarokrásnej prírody.

Slovenskóóóó…Slovenskóóóó…

 

Z Oravy praje pekný víkend ORAVAK.

 

Fotografie – fotoaparát kompakt Canon SX10IS

 

Moje overené súkromné tipy na víkend:

Ako “Zlatý sopeľ “zviditeľnil Slovensko

5 tipov na odôvodnené porušenie Zákazu zastavenia

Objavujte zlaté hory na Slovensku

 

MOJE VIDEÁ O ORAVE A LIPTOVE


Záhradná architektúra-záhrada

Masírovanie kôz a mozgov

12.03.2014

Pastier kôz Ziege aj so svojou manželkou si sadajú za monitor počítača. Neuveriteľné šťastie konečne postretlo v týchto neľahkých dobách aj ich chudobnú rodinu. Národný ústav celoživotného vzdelávania im ukázal cestu, ako sa vymaniť z okov dlhodobej chudoby. Je to prekrásna predstava, že inštitúcia „ÚPS-VAR“ (rozumej pod skratkou Úrad práce soc. vecí [...]

Achillova šľachta

24.02.2014

Nekontrolovaný pád, grimasy od bolesti a utrpenia…verte, nebolo to žiadne divadielko pre národ… a tento „prejav“ som „kandidátovi“ uveril od jeho začiatku, až do konca. Žiaľ je to aj to jediné a posledné, čo som mu schopný uveriť v jeho prezidentskej kampani … ale nie o tomto som chcel. Samotná totálna ruptúra achilovky, ako [...]

Učiteľ, kuchár, alebo sedliak z hôr, každý je z tých papierov posraný.

07.10.2013

Hm…ako tak uvažujem nad tým, ako sa nám ten web zahnojuje toľkými nepodstatnými sračka…(náhodný klik) a úúúúúps…zaujal ma jeden „fekálny“ úryvok z Fausta: Však dnes se lejstra šíří jako morspor asi aby mohl zvážit soudce nestranný. Učitel, kuchař, nebo sedlák z hor, každý je z těch papírů posraný. Vidím, že i mně [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 167829x
Priemerná čítanosť článkov: 5594x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy